Welke oven is voor jou de ideale keuze?

Een oven kiezen is niet evident, want je hebt de keuze uit veel mogelijkheden en combinaties. De eerste vraag die je jezelf moet stellen: waarvoor ga ik de oven het meest gebruiken? Want naast bakken en grillen zijn er nog heel wat andere ovenfuncties mogelijk die je het leven makkelijker kunnen maken – denk bijvoorbeeld aan stomen.


Heteluchtoven
Deze conventionele oven met extra ventilator achteraan zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warme lucht in de oven. Daardoor kan je verschillende schotels tegelijk klaarmaken, wat erg handig is bij grote gezinnen. Bij een turbomodel zit voor de ventilator een extra warmte-element waardoor de oven nog sneller opwarmt. Dat maakt de baktijd van gerechten iets korter.


Microgolfoven
Een microgolf gebruik je vooral om snel iets op te warmen of te ontdooien. Maar er iets in bereiden kan ook, dat gaat veel sneller dan in een gewone oven. Een microgolf gebruikt microgolven om voedsel te verhitten. Om voor een gelijkmatige opwarming te zorgen, moeten de microgolven evenredig verdeeld worden over het gerecht. Daarom zijn sommige modellen uitgerust met een ronddraaiend plateau, terwijl andere een ronddraaiende antenne hebben. Beide systemen zijn goed: check vooral de beschikbare binnenruimte en kijk wat jij het beste vindt.


Stoomoven
Als je extra gezond en puur wil koken, dan is dit een uitstekende keuze. Om de gerechten te garen zet een stoomoven water om in stoom. Dat garandeert een gelijkmatige en snelle opwarming. De smaak, vitamines en vorm van de etenswaren blijven in een stoomoven optimaal bewaard, veel beter dan wanneer je ze in een traditionele oven bereidt. Nog een voordeel: door de vochtige hitte droogt het voedsel niet uit in een stoomoven. Ook wanneer je eten achteraf nog eens opwarmt, lijkt het net alsof het pas bereid is - in een microgolfoven droogt het tijdens het opwarmen vaak een beetje uit.


Stoomovens werken met hoge of met lage druk. Hogedrukstoomoven zijn sneller, maar duurder Ze worden rechtstreeks op de waterleiding aangesloten. Bij de lagedrukstoomovens heb je de keuze tussen een waterreservoir of een rechtstreekse aansluiting.


Multifunctionele oven met microgolfoven
Wanneer je in de keuken maar plaats hebt voor één toestel is een multifunctionele oven een handige keuze. Je kan dit combitoestel immers gebruiken als microgolf en als oven. Je kan er gerechten in bakken, grillen, opwarmen, ontdooien en nog veel meer. Ook qua kostprijs kan dit een voordelige keuze zijn, want je hoeft geen twee afzonderlijke toestellen te kopen. Ook mooi meegenomen: wanneer je de ovenfunctie en microgolffunctie samen gebruikt, wordt de bereidingstijd van je gerecht gehalveerd.


Multifunctionele oven met stoomoven
Deze oven combineert de heteluchtfunctie - en vaak ook de grillfunctie - met de stoomfunctie. Op die manier heb je een veelvoud aan bereidingsmogelijkheden. Omdat je geen vet of olie meer hoeft te gebruiken, kook je extra gezond. Bovendien behouden de ingrediënten van je gerechten hun smaak, vitamines en originele vorm.